Het minnelijke incassotraject:
Fase 1. Iedere ondernemer kent het probleem: een klant betaalt de rekening niet op tijd. U heeft zelf diverse pogingen gedaan om de betaling binnen te krijgen, maar wat als ook dat geen betaling oplevert? Veel ondernemers staan dan vaak voor een dilemma. Hoe gaat u nu verder, wat zijn uw rechten en hoe voorkomt u dat u een klant kwijtraakt? Dat is het moment om een incassotraject te overwegen.
Smit & Legebeke deurwaarder Zwolle kent de regels wat betreft het innen van vorderingen en kan u als ondernemer daarin steunen. In de meeste gevallen kost u dat niets, omdat de incassokosten worden verhaald op de debiteur.
In het minnelijke incasso traject probeert Smit & Legebeke een betaling af te dwingen bij de debiteur, vanuit het vreemde ogen dwingen principe, zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen. De eerste actie bij dit incassotraject is een duidelijke incassobrief waarin de debiteur wordt aangemaand om het verschuldigde bedrag te voldoen.
De vordering (het factuurbedrag) is daarbij verhoogd met wettelijke rente en incassokosten. Een derde incassobrief is vaak ter afsluiting van een dergelijk minnelijk incassotraject. Mocht de debiteur dan nog niet betalen, dan overlegt en adviseert de deurwaarder met onze opdrachtgever om het gerechtelijke incassotraject op te starten.
Het gerechtelijke incassotraject:
Fase 2. Het gerechtelijke incassotraject is de tweede fase in het incassotraject. Als een betaling in de eerste fase, minnelijke incasso, uitblijft dan is de volgende stap een gerechtelijke procedure starten. De procedure begint met een dagvaarding. Een gerechtsdeurwaarder schrijft de dagvaarding, ondertekent deze, reikt deze uit aan de andere partij (betekenen) en stuurt de dagvaarding naar de kantonrechter of de rechtbank. Het vonnis komt aan het einde van het gerechtelijke traject. Een vonnis wordt normaliter twee weken na de zitting uitgesproken door de rechter.